MUHALEFETİN İLK AKŞAM YEMEĞİ
Bugün, yani 12 Şubat 2022 tarihinde Millet ittifakını oluşturan 3 parti ve diğer muhalefet partileri akşam yemeğinde buluştular. Soğuk bir Ankara akşamında buluşmalarının sebebi aslında arkadaşlıklarını perçinlemek değil. OHAL döneminde baskı rejimi ortamında halkı anlık bir seçime mahkum ederek, Türkiye Cumhuriyetinin rejimini değiştirmeye cüret eden AKP’nin rezil sistemini tekrardan eskisine hatta daha doğru bir ifadeyle eskisinin daha iyisine geçirme çabasını tartışmak için buluştular. Ben bunları yazıyorum diye muhalefeti destekliyorum veyahut muhalefeti pohpohlama gayretinde değilim. Bana göre hakikat bu ve bu hakikatı kim gerçekleştirmeye kalkışıyorsa onu destekleyen yazılar yazmak benim hakkımdır. Konuyu dağıtmadan tekrardan akşam yemeğinin manasını aramaya dönelim. Muhalefet partilerinin ideolojileri fark etmeksizin bir araya gelmesi, fotoğrafta birlikte bulunmaları ve söylemlerinin bütüncül olması yakın tarihimiz muhalefeti için kayda değer bir artı olarak not düşülmeli. Parlementer sistem tartışmasını yeniden ve farklı boyutlarda halkın önüne getirmek gayet mantıklı ve anlaşılır bir durum. Bu durum için söylenebilecek tek kötü yorum şu olabilir. Halkın önüne sistem tartışması ilk getirildiğinde bir cemaatin cumhuriyeti ele geçirme operasyonu yaşanmış, milletin kendi canını öncelikli duruma getirmesi sonucunda doğru karar verme yeteneğine perdeler inmiş ve sistem değişmiştir. Bu yıllarda da aynı körelme yaşanabilir. Şu sebepten dolayı söylüyorum bunu. Artan hayat pahalılığından kaynaklı halkın iktidara karşı gözle görülür bir nefreti var. Artan faturalar, enflasyon ve işsizlik ekonomik buhranın temel 3 ayağı. Halkın gözleriyle gördüğü ve yaşadığı kriz dolayısıyla yeniden sistem tartışmasına girme olasılığı nedir onu bilemiyorum ancak muhalefet sistem tartışmasını halkın önüne koymak istiyorsa sistem tartışmasını hukuk ve adalet temelli açmayı değil de ‘ekonomik sorunların sorunu bu sistemdir!’ diye bir söylen yönelterek halkın önüne getirmelidir.
Sistem değişlikliğini öngören ve bu konuda detaylı çalışma yapan 6 partinin bu yola koyulurken “kırmızı çizgi”leri bir kenara bırakıp bütünlükçü ve sahici bir bakış açısıyla çalışmalarından dolayı yapılan bu anayasa çalışma taslağının demokrasimiz için önemli olduğu kanısındayım. Bir tarafta darbe anayasası üzerine yetmiyormuş gibi AKP’yle tahrip edilmiş bir anayasa diğer tarafta yenilikçi, bütünlükçü ve demokratik bir anayasa. Tercihinizi ne taraftan yana kullanmak istiyorsanız o tarafa kullanın. İyice düşünün yeter ki.
Geçtiğimiz ayda yazmış olduğum ‘Tünel ve Sonu’ yazısında şöyle bir not düşmüştüm: “Bütün parti bileşenlerinin vereceği tek fotoğraf karasızları Millet İttifakına doğru itebilir.” Peki sahiden öyle mi? Bir yerlerde duran ve bir şeylerin değişmesini bekleyen kararsız seçmen için bu fotoğraf karar değiştirici konuma gelebilir mi? Kısaca evet. Uzunca da şu şekilde; eğer ki Millet ittifakı üyeleri ve diğer muhalefet partileri ‘de facto’ olarak değil de “gerçekten” Millet ittifakında birleşirse ve bu akşam yemeklerini kısa aralıklarla farklı konular çerçevesinde tekrarlarsa, kararsızların yeni adresi belli olur. Aynı zamanda bu akşam yemeklerini kapalı kapıları ardında değil de televizyon ekranları veya yeni medya platformlarında yapmaları bu buluşmaların halk üzerinde etkisinin artmasına yardımcı olacaktır. Halk, muhalefet partilerini ve liderlerini daha yakından tanıma fırsatına sahip olabilir ve ön yargılarını kırmalarına yardımcı olabilir. Bu düşüncemi şu örnekle destekleyebilirim. Muhalefetteki 6 -isterlerse bu sayı daha da artabilir- parti; belli bir konuyu -örneğin Adalet, Ekonomi, Eğitim, Mülteci sorunu gibi konuları- esas alacak şekilde yuvarlak masa etrafında ortak şekilde belirlenecek bir moderatörün yönetiminde hem konvansiyonel medyada hem de yeni medyada (twitch, YouTube, twitter) yayınlanacak şekilde toplanabilir. Bunun muhalefete ne gibi faydası olur? Bu şekilde yapılacak toplantılarda muhalefet partileri çözüm önerilerini halka direkt bir şekilde duyurma şansı elde edecek, Türkiye’nin değişken gündemini tamamiyle belirleme şansına ve genç seçmende etkin güç olma şansına sahip olacak.
O, bu veya şu. Öneriler, eleştiriler veya övmeler hepsi geride kalacak. Doğrular ve yanlışlar tartıya çıkacak, halk gerçeği elbet görecek. Halk gerçeği uzun yıllar sonra ilk kez tadacak. Bu uzun yolda ölenlerin, özgürlük madurlarının, hayallerine darbe vurulanların hesabı elbet birilerinin önüne getirilecek. Bu ülkede güneş 21 yıl sonra yeniden gerçek demokrasiyle gerçek adaletle ve gerçek kalkınmayla doğacak.
Hiç yorum yok: