DEĞERLİ ÇEKİRDEK - KAHVE VE KÜRESEL ISINMA İLİŞKİSİ
Her yudumunda insana ayrı haz veren kahvenin en başta çıkış yeri bir ağaçtır. Kahve ‘’Coffea’’ cinsinden olan ağacın, beyaz ve kokulu çiçeklere sahip kirazı andıran meyvesinin içindeki çekirdekten üretilir. Bu ağaç 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türü olup, dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlayabilir. Bu ağaçlar bol yağış alan tropik bölgelerde bulunur. Ayrıca bu ağaçlardan elde edilen kahvelerin aromasında etkili olan faktörlerin en önemlisi bulunduğu konumdur. Daha aromatik bir tadı olması için muz ağaçlarının yakınında yetişmiş olan bir ağaçtan üretim yapılmalıdır. Kahve üretiminde dünya birincisi Brezilya olmakla beraber onu Vietnam ve Kolombiya takip eder.
Kahvenin yapımını öğrendiğimize göre şimde de hayatımızdaki etkisinden bahsedelim. Küçükten büyüğe herkesin hayatında bulunur. Bazen zor zamanlarımızı bazen de keyifli anlarımızı paylaşmak için kahveleniriz. Onu sınav zamanlarında enerji için, yorgun olduğumuzda yorgunluğumuzu atmak için, hatta benim şu an yaptığım gibi bir şeyler yazarken düşünmek için kullanırız.
Bazı insanlar da sabahları klasik sabah kahvelerini içmeden günlerine başlayamazlar veya başladıkları takdirde günleri onlar için bir cehenneme dönüşür. Onlar için bir bardak kahve günün en değerlisidir. Kahvenin bu kadar etkili olmasının nedeni içinde bulunan kafeinden kaynaklanır. Benim gibi bir kahve düşkünü için kafeinsiz bir hayat düşünmek kulağa korkunç geliyor diyebilirim. İster türk kahvesi olsun, ister filtre kahve; bu mayhoş bazen de acı aromalı içecek biz insanların günden güne vazgeçemediği bir şey olmaya başladı ve bu gerçeğin ardından da eğer küresel ısınma devam ederse kahve çekirdeklerinin sera gazı etkisi yüzünden yüzde 33 ile 99,7 oranında azalacağı gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Hatta 60 yıl sonrasında kahve üretiminin olmayacağını bile söyleyebiliriz. Uzmanlar dünyada bilinen 124 tür kahve bitkisinin yüzde 60’ının tükenmek üzere olduğu uyarısında bulundu. Bilim insanları kahve üretiminin getirdiği risklere kulak vermemiz gerektiğini ve bu riskleri azaltmak için kaynak getirmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Günümüze güzel başlamak için, bazen de minik bir mola vermek için dünyanın bize sunduğu bu mucizeye sahip çıkmak için elimizden geleni yapıyor muyuz? Yoksa sadece kahvemizden bir yudum alıp hayatımıza devam mı ediyoruz? Cevabı sizde.
Kaynakça: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46904706
Fotoğraflar: https://unsplash.com/@jckbck
https://unsplash.com/@rachedda
Hiç yorum yok: