SOĞUKÇEŞME SOKAĞI - GEZİ YAZISI
Her geçen gün çevremize, doğamıza, kendimize ihanet ettiğimiz gibi yaşadığımız bu şehrede ihanet etmekteyiz. Yaptığımız yüksek binalar, park niyetine gözümüzü boyadığımız küçük yeşillik alanları, etrafımızı çevreleyen yollar hepsi Dersaadeti yoruyor, kırıyor, üzüyor. Bizans döneminden kalan surların tamamına yakın bir kısmı unutuldu ve restore edilmemekte. Aynı şekilde, günümüze bir şekilde ulaşmayı başaran Osmanlı Devleti zamanından kalan camii, külliye, şadırvan ve çeşmeler unutuldu. Bu saydıklarımın yapısı gereği görülebilecek boyutlarda ise restore edilmekte. Merkezi bir konumda değilse, unutularak çürümeye teslim edilmekte. Böylelikle bir tarihi birikimide çöpe atmış oluyoruz.
Bu yazıda anlatmak istediğim sokakta, neredeyse unutulan diğer eserler gibi eski fotoğraf ve resimlerden anılmaya başlanıcaktı. 1986 yılında tesadüfi Turing Kurumu tarafından keşfedilip restore edilmeye başlandı.
Kaynakça: http://www.eskiistanbul.net |
Sokak, Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı, Dünyanın en önemli eserlerinden biri olan Ayasofya ve Gülhane Parkı üçgeninin arasında bulunuyor. Değerli sokak, ismini yine aynı sokakta yer alan III. Selim dönemine ait 19. Yüzyıla ait Türk çeşmeden almakta. Evler, arnavut kaldırımla döşenmiş yola paralel şekilde sıralanmıştır. Yolun darlığı sebebiyle evler Topkapı Sarayının duvarına bitişik inşa edilmiştir. Ayrıca sokakta Bizans dönemine ait Ayasofya ile yaşıt sarnıçta keşfedilmiştir. Aynı zamanda Ayasofya’nın hünkâr kapısının karşısında bulunan ve sokağın ilk binası konumunda olan bina, Nazili Tekkesidir. Soğukçeşme Sokağı, Türkiye Cumhuriyetimizin 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün doğumuna da şahit olmuştur.
Kaynakça: http://www.hurriyet.com.tr |
Açık hava müzesini andıran sokak, geçirdiği restorasyonların ardından günümüzde evler, otel olarak hizmet vermekte. Her işte olduğu gibi yine bu iştede para meselesini katmazsak olmuyor.
Sokaktaki yerleşimler, miladi takvime göre 1784 yılına dayanmakta. Bugün İstanbul Kütüphanesi olarak kullanılan binanın alım satın belgesinden bu bilgiye ulaşmaktayız. Biraz daha tarihleri ileri alacak olursak, dönemin en önemli fotoğraf sanatçılarının bu sokağı fotoğraflarına konu ettiğini görmekteyiz. Abdullah Kardeşler, Guillaume Berggren, Phebus gibi sanatçılar sokağın güney girişinden fotoğrafları aktarmışlardır.
20. Yüzyıl ortalarında İstanbul nüfusunun artışıyla birlikte Fatih ilçesi çevresinde trafik artışıyla, Soğukçeşme Sokağı çevresinde ki evler tahrip olmuş veya yıktırılmıştır. Ancak trafiğe kapalı olan bu sokak etkilenmemiştir. Sokak boyu yürüdüğünüz zaman rüzgarların ağaçlara çarpışından etrafa dağılan güzel kokular eşliğinde Alay Köşküne doğru yürüme şansına sahipsiniz.
Ailenizle, arkadaşlarınızla veya yalnız başınıza boş zamanınızı geçirmeniz için ideal bir mekan. İlk fırsatta gitmeye çalışın, bol bol fotoğraf çekin.
Kaynakça:
Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi Cilt 7
Hiç yorum yok: